perjantai 23. lokakuuta 2009

TAKS testit

Tiistaista lahtien meilla on ollut koulussa joka paiva TAKS (=Texas Assessment of Knowledge and Skills) testi. Sehan on siis koe, joka pitaa lapaista, etta paasen kevaalla kavelemaan lavalle muiden senioreiden kanssa ja virallisesti valmistumaan high schoolista. Suurin osa senioreista ovat tehneet kokeet jo juniori vuonna, joten tama viikko on senioreiden "retake viikko", eli jos oli jotain tekemattomia testeja, niin nyt oli mahdollisuus. No itsehan joudun ottamaan kaikki 4 koetta putkeen. Ovat muuten monivalintoja ;) Suurin osa kysymyksista menee niin, etta 2 vaihtoehdoista on jarjettomia, joten jaljelle jaa 2. Ja jos ei tieda, niin on noin 50% mahdollisuus veikata oikein.

Tiistai: Englanti. Oli luetun ymmartamista, essee ja kielioppia. Tosiaan monivalintoja, paitsi essee ja 3 avokysymysta.
Keskiviikko: Matikka. Aika perusmatskua suurin osa.
Torstai: Science. Yhdistetty kemiaa, fysiikkaa ja biologiaa. Oli muuten vaikea :-D Sanakirjat kielletty, joten... No en tieda olisko paljoa edes auttanut, tuskin edes suomeksi niita termeja tiedan.
Perjantai: Social studies (= us history). Tama on siis huomenna ja saa nahda miten menee.. En ole hirveasti perehtynyt USAn historiaan, vaikka tunneilla kaynkin. Mutta kaikki sanoo, etta se on helpoin koe, kunhan osaa katsoa karttaa/taulukkoa, niin silla paasee jo pitkalle. Toivotaan nain!

Kokeet ovat hullun virallisia. Luokkaan ei saa tuoda edes laukkuja ja jokaiselle on maaratty istumapaikka valmiiksi. Opettaja jakaa kynat, vesipullot, energiapatukat, vastauslomakkeet seka n. 1cm paksuiset kysymysvihkot. Vihkosessa on kaikkien aineiden kysymykset, ja eri aine osiot on sidottu jotenki hienosti ja ne saa avata vasta kun opettaja sanoo. Sitten allekirjoitetaan joku juttu etta luvataan, ettei luntata. Sitten koe alkaa ja rehtori, vararehtori seka kanslisti kayvat kokoajan porraamassa siella, vaikka luokassa on tietenkin valvoja. Jos tarvii kayda vessassa, niin pitaa ottaa lappu ja antaa se kaytavalla olevalle valvojalle (tai no niitakin on vahintaan 5) ja se kirjoittaa sun nimen ylos. En ihmettele, vaikka ne ottaisivat aikaa.
Kokeisiin saa kayttaa aikaa niin paljon kuin tarvitsee. Vaikka kokopaivan. Yleensa olen ollut valmis n. puolen paivan aikaan.

Saana

p.s Tykkaan meijan rehtorista! Se oli lunchin jalkeen kaytavalla tosi tarkean nakoisena varmistamassa, etta myohastyneet eivat mene luokkiin ilman Tardy passia (LUE: jalki-istuntoa). Office on just Mr.Baileyn luokan vieressa ja se seista torotti siina. Sitte katoin sita semmonen tosi koiranpentukatse naamalla "Do I need a pass?" Rehtori: "What's your class?" Mina: "Mr. Bailey...". Rehtori kaantyy ja varmistaa, ettei kukaan nae ja vaivihkaa kuiskaa mulle "Go, quickly!" :D ihanaa, valtyin istumiselta 5 aamuna! <3

pps. Oon sairas, TAAS. Ja huomenna olisi se koe..

torstai 15. lokakuuta 2009

kolme viime viikonloppua

Nyt vihdoin otin itseani niskasta kiinni ja kirjoitan tassa lyhyesti ja ytimekkaasti parista-kolmesta viime viikosta (okei, enemmankin ehka viikonlopuista).

Syyskuun 26.pv, lauantai:
Aamulla lahdettiin aikaisin hostperheen+kamilan kanssa matkaan. Ensimmaiset tunnit autossa olivat aika hiljaisia, koska kaikki olivat syvassa unessa (kuski ei tietenkaan :D). Ensimmainen pysahdys oli elainpuistossa jossa oli kaikkia kivoja elaimia, jotain perus texasilaisia! Noh, ei karhuja nyt taalla pahemmin ole nakynyt, pakko vaan ladata tama kuva ku on niin sopo :--)



Kaveltiin se paikka ympari noin kahdessa tunnissa.

Sitten ajettiin Carlsbad Caverns -nimiseen paikkaan, se on tosi iso luola, jonka sisalla kulkee kavelyreitti (n. 4km pitka) ja lopuksi tietenkin perus jenkki tyyliin hissilla ylos. Mutta se luola oli ihan uskomaton, taynna kaikkia pienia, hienoja yksityiskohtia.





Viimeiseksi, mutta ei suinkaan vahaisimmaksi, suunnattiin kohti Sitting Bull Fallseja. Vedettiin kyparat paahan ja taskulamput kateen ja kiivettiin sen vesiputouksen sisaan, pelkan katsomisen sijasta. Sisalla oli jalleen yllatys yllatys - luola. Mutta talla kertaa se oli melko pieni, mutta siella oli pienenpieni jarvi/lampi mikalie. Tottakai piti paasta uimaan siihen! Vesi oli jaaaaatavaaaaaaaa, kiljuin koko sen 10 sekunttia mita kestin olla siella. Oikeasti, Oulujoki kesakuun alussa on LAMMINTA tuohon verrattuna.

3.lokakuuta lauantai:
FFCLA:n kanssa Lubbockissa,Cornmazella. Jattimainen maissipelto oli leikattu TexasTech -jalkapallo joukkueen maskotin muotoiseksi, joten sisalla kulki labyrintti, josta yritettiin paasta ulos. Oli pilkkopimeaa ja kaikki vaan saikytteli toisiaan siella. Se oli pelottava paikka =D ! Lopulta huijattiin Frankyn kanssa ja otettiin kuva kartta kyltista, joten loydettiin ulos. Huhhuh olin helpottunut!



Viime viikonloppu, lokakuun 9.-12.

Perjantaina lahdettiin suoraan koulusta kohti Albuquerquea, New Mexicoa. Meilla on tosiaan 6 paikkainen auto ja dadin mielesta olisi tuhlausta jattaa istuimia tyhjaksi, joten saadaan pyytaa joka reissulle 2 kaveria mukaan. Talla kertaa mukana oli Kimberly + Shylo (ei ole meidan koulussa). Jos katsotte jostain kartasta, niin huomaatte, etta matka on pitka. Viimeinkin 6 tunnin jalkeen oltiin perilla, nukuttiin teltassa jossain pain Albuquerquea. :-D Yolla oli kylma.
Joka lokakuu Albuquerquessa jarjestetaan SUURET kansainvaliset kuumailmapallo festivaalit, joten suunnattiin sinne heti aikaisin aamulla. Tarkoitus oli menna Shylon sedan omistaman kuumailmapallon kyytiin lentamaan, mutta.. Se tapahtuma olikin vahan odotettua isompi juttu. Koko moottoritie oli aivan ruuhkassa ja oltiin siina sitten tukossa n.45minuuttia ja lopulta katsottiin auton sisalta kun kuumailmapallot nousivat lentoon =( Kun viimein saavuttiin paikalle, niin enaa muutama pallo oli maassa, joten katsottiin niiden nousu. Oli silti aivan mahtava paikka/tapahtuma vaikka pysyttiinkin maassa. Siella oli myos pienimuotoiset markkinat, jotka kierrettiin nopsaa. (http://www.balloonfiesta.com/)





Seuraava tapahtuma festivaaleilla oli vasta illalla, joten lahdettiin siina sitten kiertelemaan paikkoja lahistolla. Kaytiin monen monilla raunioilla joissa intiaanit olivat asuneet monta sataa vuotta sitten. Paikan nimi oli Bandeliers National Park.

Illaksi takaisin kuumailmapallo alueelle. Saatiin ilmaispassit Shylon sedalta ja liikuttiin golf auton kyydissa koko ilta, ettei tarvitsisii kavella =D ? Pallojen oli tarkoitus jalleen menna ylos, mutta oli liian tuulista niin eipa mennytkaan. Illan lopuksi oli uskomattoman uskomattoman uskomattoman hieno ilotulitus ! Tottakai jarkkarista oli loppunut akku, eika tuosta pikkukamerasta ole oikein mihinkaan :(
Yoksi ajettiin hotelliin, kylla jostain syysta uni maistui kun oli ollut hereilla 19 tuntia!

Aamulla jalleen aikaisin ylos, viimeinen paiva kuumailmapallo festivaalia. Noh, eipa tallakaan kertaa paasty lentamaan, oli liian tuulista jalleen. Hmhp... No minkas sita saalle mahtaa. Ennemmin pysyin maassa kuin olisin lahtenyt lennolle ja paiskautunut kohtia power lineseja (suomeksi??). Paastiin sitten aamupalalle lentajien telttaan ja meinattiin jaatya. Oli siina sitten niin paljon aikaa, etta lahdettiin jalleen ajelemaan ympariinsa.
Kaytiin katsomassa parit hieroglyfit, El Morro niminen paikka jossa oli kallion seiniin joskus tuhat vuotta sitten kirjoitettu tervehdyksia ja nimia ja jotain. Lisaksi kaytiin katsomassa Petrified forest. Oli tosi hienot maisemat! Jossain vaiheessa sain tietaa, etta ollaan Arizonan puolella. Hienoa, en edes tiennyt, taisin olla unessa kun ajettiin rajan yli :--D
Nukuttiin yo tiipiissa, oli hauskaa. En ollu koskaan ennen nukkunu sellaisessa, niin olin ihan mielissaan!




Maanantaina ei ollut koulua, koska oli Columbus Day. Joten reissuhan jatkui viela :-)Kaytiin katsomassa isoja radio teleskooppeja jotka kuuntelevat jotain aania / ottavat sateilya avaruudesta. Ei ole taman avaruus sanasto mulla kovin vahva, mutta nain ymmarsin. Teleskooppeja oli noin 20 kappaletta.



Matka takaisin kotiin oli pitka, joten kotona oltiin vasta noin 11 aikaan illalla. Reissun aikana maileja kertyi auton mittariin noin 1600.



No, enpa tainnut kirjoittaa sittenkaan kovin lyhyesti ja ytimekkaasti, mutta parhaani tein :--D Eika tassa ole edes mitaan, mita on tapahtunut viikoilla. Luovutan niiden suhteen, ei ole mitaan maailmaa mullistavaa tapahtunut, joten antaa olla. Koulua, kavereita, koulua, softballia :)

Hyvaa syyslomaa teille sinne!
Saana

tiistai 6. lokakuuta 2009

2 kuukautta taynna

Heippa kaikki kultamussukat siella maapallon toisella puolella :)

Eilen oli tasan 2kk siita kun saavuin tanne Texasin ihmeelliseen elamaan. Ajattelinpa sitten sen kunniaksi kirjoittaa tanne blogiinkin jonkinnakoista yhteenvetoa siita mita on tassa ajassa tapahtunut.

Aivan ensiksi ennen kuin sanon mitaan muuta, niin kerron, etta aika menee nopeasti. N-O-P-E-A-S-T-I! Tottakai olin kuullut entisilta vaihtareilta, etta aika tulee menemaan nopeaa. Mutta nain nopeasti? Huhhuh.. Onko oikeasti jo lokakuu? Toinen varma merkki ajan kulumisesta on se, etta perjantaina oli koulussa ensimmaisen "6 weeks" viimeinen paiva.

Okei, nyt asiaan. 2kk sitten saavuin pitkan lentorupeaman jalkeen Lubbockin lentokentalle toisen suomalaisen YFU vaihtarin kanssa. 36 hereilla ollutta tuntia + hukassa oleva matkalaukku + ensimmainen refill cup = Welcome to America. Muistan vielakin elavasti ensimmaisen illan, sen kun kavelin lentokentan ovista ulos ja se lampo oli aivan uskomaton. Kaikki ne valot, autot ja pellot. Ensin tuijotin vain maisemia monttu auki, mutta sitten uni vei kuitenkin voiton. Ensimmaiset paivat menivat ihmetellessa ja matkalaukkua odotellessa. No oikeastaan jos rehellisia ollaan, niin ei siina ollut aikaa ihmetellla. Ensimmainen viikko kuluikin melkeinpa kokonaan uuden kotikaupungin, Lamesan, ulkopuolella. Tehtiin ja nahtiin kaikkea perheen kanssa. Mutta kyllahan se mulle sopi. Noh, aika rauhallista menoa se oli verrattuna taman perheen viimevuotisen vaihtarin ensimmaisiin viikkoihin. Suoraan lentokentalta he lahtivat ajamaan kohti Canadan rajaa, samalla lapikayden n. 1/3 USAsta. Vasta 2vkon jalkeen han paasi ensimmaista kertaa Texasiin =D

Asun siis tosiaan toisen vaihto-oppilaan kanssa samassa perheessa. Tonje on samanikainen kuin mina ja on siis Norjasta kotoisin. Hyvin on lahtenyt yhteiselo sujumaan, tottakai on huomannut ajan kuuluessa, miten meilla on paljon erilaisia piirteita, mutta myos pelottavan paljon samoja. Se on aivan uskomatonta, miten monta kertaa olen kuullut kysymyksen "Ootteko te oikeesti sisaruksia?"
Mun isantaperhe on ihan mahtava. En olisi parempaa voinut toivoa. Kokoajan menossa ja tama huumori on jotain aivan omalaatuista. Eika tassa perheessa muutenkaan niin tarkkaa ole, vahan semmostaextempore elamaa, eika jakseta stressata TURHISTA asioista. Just niinku mina :D






Tama kaupunki, Lamesa on tosi kiva ja pieni. Mutta ei liian pieni, ei naapurit kuitenkaan kaikkea sun elamasta tieda. Taalta loytyy kaikki tarvittava ja koulukin juuri sopivan kokoinen. Koulussa on helppo saada kavereita (tottakai se ottaa aikansa, etta saa oikeita, laheisia kavereita!) ja se paljon puhuttu "high school spirit" on uskomaton. Koko kaupunki kannustaa koulun urheilujoukkueita koko sydamellaan ja Golden Tornadoes paitoja pukien. Minultakin loytyy jo oma Tornadoes huppari! Myoskin tama "class of '10" senior spirit on mahtava. Onneksi paatin olla seniori, taalla on paljon juttuja/ohjelmaa vain senioreille. Ja onhan se aika siistia paasta valmistautumaan amerikkalaisesta koulusta 1 vuoden jalkeen, 12 sijasta. Vaikkakin pitaisi nyt ensin lapaista nuo TASK testit, jotka ovat muuten 2 viikon paasta. 4 koetta, 2 mahdollisuutta. Englanti, historia, matikka ja science - yksi "koeviikko" syksylla ja yksi tarvittaessa viela kevaalla. Saa toivottaa onnea, glups! Vaikkakin ovat monivalinta kokeita, heh :D
Kuulun siis softball joukkueeseen seka FCCLA:an. Taalla lahes jokainen kuuluu johonkin kerhoon/klubiin/urheilujoukkueeseen. FCCLA:an kuuluu automaattisesti jos olet jollain mrs. Johnsonin tai Mrs. Beckin tunnilla. (Tassa tulikin muuten mieleen yksi ero suomalaiseen kouluun - opettajia kutsutaan sukunimilla - OPEEEEEEEEEEn sijasta :D) FCCLA jarjestaa kaikkia kivoja retkia silloin talloin. Voisitko kuvitella, etta Suomessa melkeinpa 80kpl 14-18 vuotiasta lahtisi vapaaehtoisesti koulun kanssa maissipelloille lauantai-iltana? Tata me tehtiin lauantaina, ja hauskaa oli :) (juuu, tastakin tulossa myohemmin juttua)

Taman kahden kuukauden aikana olen tehnyt paljon paljon juttuja, esimerkiksi;
- hiekkadyynit
- vesiputoukset
- luolat
- elainpuisto
- jalkapallo pelit
- shoppailu
- New Mexico, Utah ja Colorado
- Arches
- Canyonlands
- tanssitunnit + softball + golf
- koulu
- uudet kaverit
- taytin 17 jeee =)
- YFU viikonloppu
- dinosaurusten jalanjaljet
- Guadalupe Peak
- homecoming viikko
- PELANNUT ROOLIPELIA JOSSA HEITETTIIN NOPPIA JA SEIKKAILTIIN TONTTUJEN JA HIRVIOIDEN KANSSA :D ! sanoisinko, etta en hirveasti nauttinut tasta ajanvietto tavasta...
- koskenlasku
- Hovenweep
- Valley of Fire
- peurakolari :DDd

Hauskoja kysymyksia:
- onko sut adoptoitu?
- onko eurooppa yksi USAn osavaltiosta?
- onko teilla kannykoita?
- onko teilla autoja?
- teillahan on siis jaakarhuja yms. siella Suomessa?
- mita pahaa teit kun sun vanhemmat lahetti sut tanne?
Voi etta naita on paljon, en nyt vaan muista yhtakkia niita =( !

Enkku on helppoa, ei sita tarvitse enaa edes ajatella. Joskus tulee vaan sellainen hetki, etta APUA EI MULLA OLE AAVISTUSTAKAAN TASTA SANASTA! Sitte vaan jotaki selittaa ja toivoo, etta ihmiset ymmartaa mun kuvailusta jotain :) Monesti huomaan ajattelevani englanniksi. Unet ovat suomeksi tai englanniksi. Riippuen siita tapahtuuko ne Suomessa vai jenkeissa. Oikeesti se on aika janskaa naha unta enkuksi!








no niin, ehka tassa oli tarpeeksi vahaksi aikaa, hihi. Lupaan kirjotella parista viime viikonlopusta tassa heti kun kerkean =) ei vaan oo oikein aikaa.

<3; Saana