maanantai 28. syyskuuta 2009

koulupaivat

Tassa ois yksityiskohtainen kuvaus normaalista koulupaivasta, enjoy.

Normaali arkipaiva taalla:
07.30 heratys --> heraan 8.00

8.15 pitaa lahtea kouluun, mom tai dad vie autolla.

8.30 US history, tama tunti menee aina puoliunessa, yritan viela tassa vaiheessa herailla horroksesta. Noin puolivalissa tuntia Joey pyytaa paasta vessaan ja lopputunti menee siina kun se vaittelee opettajan kanssa, etta saako se menna vai ei. :--D

Matikan tunnilla alan jo itseasiassa olla herailla melkein. Opettaja on rento ja asiat kayty lapilla 7. luokalla, joten no problems !

Fysiikan tunneista tykkaan eniten - uskokaa tai elkaa. Mrs. Sellers on niin hyva opettaja ja paljon kivoja ihmisia samalla tunnilla. Ja saadaan aina leikkia silla siistilla taululla joka heijastetaan tietokoneelta ja siihen voi piirtaa =D

Management tunnit on boooooooring. Kaydaan lapi kaikkea rahaan liittyvaa ja "kirjoitetaan shekkeja" joka tunti. Ja joka tunnilta jossa ollaan saadaan 5 dollarin "shekki" ja kuun lopussa meidan pitaa maksaa muka laskuja. Ja aina jos haluaa menna vessaan, tai rikkoo saantoja (lue: leikkii nitojalla tai teipilla) pitaa maksaa "15 dollaria". Ja loppukokeessa saa ostaa sivuja pois ("50 dollaria" kpl). Talla tunnilla on kylla aina hauskaa silti, hassuja ihmisia, heh. Ja tarkein ohjelmanumero on aina suomalaisen purkan syominen ja ihmettely !

Espanjan tunnilla alkaa jo olla nalka. Talla tunnilla opiskellaan ihan kunnolla.. Mutta pakko myontaa, melkeinpa ainut tunti jossa olen jotain oppinut! Ei se tylsaa ole, painvastoin. Opettaja vain vahan tiukka, niin siella ei voi hopotella tai puhua kenenkaan kanssa =(

45 min lounastauko! Mennaan joko syomaan kouluruokalaan (yak..), perheen kanssa ravintolaan tai kavereitten kanssa johonki pikaruokapaikkaan. Kouluruokalassa on normiruoka jono seka snack bar. Normipuolelta saa hampurilaisia, tortilloja, lasagnea ja milloin mitakin. Snack barista voi ostaa jaateloa, salaatteja, juomia, sipseja yms.. Tama on oikeastaan ainut hetki nahda kavereita, joiden kanssa ei ole samoja tunteja, seka kuulla uusimmat uutiset (lue: high school draama). Jos syo koululla, niin pitaa menna loppuajaksi pihalle odottamaan kellonsointia. Jos on aikaa niin lahdetaan Chelseyn kanssa ajelulle, otetaan aurinkoa, opetan suomen kielen alkeita tai jotain yhta sivistavaa.

Economics tunnit on jotain maailman rennointa. Opettaja on aivan ihana, vahan vanhemman puoleinen hoppana mies. Tehdaan vain jotain monisteita tunneilla ja opettaja kertoo aina vastaukset jos ei tieda. Ja se opettaja on ihan raukkeli, kun se ei ymmarra, etta kaikki vedattaa sita koko ajan kaikessa. Ja se ihana koska se haluaa pitaa aina kivoja tunteja, niin pelataan aina tietovisaa kahtena joukkueena. Ja jos joukkue ei tieda vastausta, niin se keksii uuden kysymyksen tai kertoo vastauksen. Lisaksi tietovisassa on aina yksi osio joka on "countries" ja ne on aina joitain Euroopan maita ja se kysyy ne aina multa ja Kamilalta. JOS JOKU TEISTA TEITAA AHUN NIIN TASSA ON SELLAINEN OPETTAJA HAH :D

Toiseksi viimeinen tunti on englantia ja luokkaan johtavassa kaytavassa haisee aina piparitaikina ja se haju on niin voimakas, etta meinaa tukehtua. Ja luokassa on JAAKYLMA. Opettajalla on erittain voimakas ja kimea aani, joka ei ole kovin mukava asia siina vaiheessa paivaa kun vasymys alkaa iskea. Tehdaan paljon projekteja ja opetellaan sivistyssanoja.

Viimeiseksi mutta ei suinkaan vahaisimmaksi on vuorossa Softball. Kaydaan akkia vaihtamassa vaatteet ja kiirehditaan kentalle. Kiirehditaan, koska valmentaja laittaa juoksemaan enemman jos on myohassa. Valmentaja on sama nainen kun espanjan opettaja ja jos luet uudelleen tuon kuvauksen espanjan tunneista, huomaat, etta ei ole mitaan rentoa menoa aina. Aluksi juostaan 2-3 kierrosta kenttaa ympari. Pari kertaa viikossa juostaan "time miles", eli valmentaja ottaa aikaa sekunttikellon kanssa kun juostaan maili (=1.6km) ja joka kerta sulla pitaa olla parempi aika. Sen jalkeen yleensa vedetaan sprintteja, hyppyja, loikkia, vatsalihaksia ja joskus mennaan salille bodaamaan. Ja tama kaikki (ei tietenkaan painonnosto..) tehdaan ulkona noin 35 asteen lampotilassa, 45min.

15.45 koulupaiva on loppu ja mom tai dad tulee hakemaan autolla ja ajetaan joko kotiin tai tarvittaessa Walmartiin/postiin/kirjastoon yms.

Illalla syon, teen laksyt, katson telkkaria, pelaan softballia, menen seurakunnan nuorteniltaan, jalkapallo otteluun ja milloin mitakin.

Nukkumaan menen n. klo 23.00, riippuen vahan paivasta.

Tama oli siis esimerkki ARKIPAIVASTA. Viikonloput ovat aivan asia erikseen !
Silloin mennaan eika meinata. Viime viikonloppuna tehtiin tehokas isku New Mexicon puolelle, siita tulossa oma postaus. Tuleva viikonloppu on jo nyt taynna ohjelmaa :)

tiistai 22. syyskuuta 2009

YFU post arrival orientation

Lauantai aamuna pakattiin auto, haettiin Nallely (koulukaveri) matkaan ja suunnattiin nokka kohti Abilene state parkia. Ensimmainen YFU tapaaminen jarjestettiin siella, yon yli kestava camping viikonloppu. No, kuten varmaan arvaattekin, taman perheen kanssa tehdaan muutakin!

Ajomatka kesti noin 3 tuntia, johon viela lisataan ruokatauko, n. 5 vessataukoa ja fossiilien etsinta tauko. Tasan kello 2 alkoi kolme tuntia kestava "virallinen osuus". Kasiteltiin kulttuurieroja, saantoja, "mita tehda tallaisessa tilanteessa, jos..." yms. Oikeastaan aivan samat asiat kuin toukokuun valmennusleirilla Virroilla. Kesken viimeisen osuuden paikalle alkoi virrata outoihin roolivaatteisiin pukeutuneita ihmisia. Ensin luulin, etta se on joku yllatys meille! Mutta, hah, siella olikin alkamassa Robin Hood -haat. Oli mielenkiintoista katsella, kun sulhanen hyppelehti ympariinsa jousipyssy kadessa.

Virallisen osuuden jalkeen jotkut lahtivat ajamaan kotiin, mutta noin puolet jaivat viettamaan iltaa ja nukkumaan yon yli. Oli aivan sairaan mukavia ihmisia ja loppupaiva menikin nopeasti, otettiin tyhmia valokuvia, naurettiin, syotiin, pelattiin jalkapalloa koripallolla, juteltiin ja kaytiin kaveleskelemassa. Valmennuksessa oli saksalais- ja japanilaisedustus vahva, muista maista vain muutamia oppilaita :-D

Aamulla kello seitseman joku ihana ihminen onnistui saatamaan jotain autonsa kanssa ja varashalytin alkoi pitamaan aivan kauheaa melua ja heratti koko leirin. Kesti vahan aikaa sen jalkeen saada unen paasta uudelleen kiinni, olin koko ajan varautunut siihen meluun uudestaan. Tunnin paasta tasta kaikki alkoivat herailla, mutat minua, Tonjea ja Nallelya VASYTTI. Hostiska yritti herattaa meita kaikilla mahdollisilla tavoilla. Ensin veti sadesuojan teltasta pois, sitten alkoi laulamaan Dead Puppies laulua, sitten oma keksimaansa Suomen kansallislaulua ja lopulta "puhumaan" suomea ja norjaa. No pikkuhiljaa siina herailtiin, syotiin aamupala ja purettiin teltta. Puolenpaivan aikoihin sanottiin heipat kaikille ja hypattiin autoon. Talla kertaa matkassa oli viela yksi ihminen lisaa, Cyrena - vaihtari Kiinasta. Ehei, ei lahdetty ajamaan kotiin.




MELKEIN kaikki



Suomi, USA, Norja, Qatar ja Belgia !

Abilene state parkista mentiin Dinosaur Valley nimiseen paikkaan. Paikassa oli "muutama" vuosi sitten asunut dinosauruksia ja niiden jalanjalkia oli vielakin nahtavissa. Oli aikas janna paikka. Oli niin kuuma, etta lopulta hypattiin uimaan jalanjalkien sekaan! Lahdettiin ajamaan kohti Lamesaa noin klo 5, joten oltiin kotona vasta illalla myohaan.



Bongasin dinosauruksen ;D



Dinosauruksen jalanjalkia!

<3; Saana

p.s Taalla on kivaa, jaan tanne :P hah

lauantai 19. syyskuuta 2009

Taas on viikko vierahtanyt viime postauksesta, joten ehka olis aika paivittaa teidat ajantasalle.

Viime viikon lauantaina vietettiin paiva Lubbockissa, isompi kaupunki noin tunnin ajomatkan paassa. Mina, Tonje, Meranda ja Laurus lahdettiin ajamaan puolenpaivan aikoihin, etta keretaan kayda ostoskeskuksessa shoppailemassa. Hostvanhemmat tulivat parisen tuntia jaljessa. Kierrettiin sitten muutamia vaatekauppoja, syotiin, ostettiin Tonjelle puhelin ja yritettiin metsastaa sim kortteja. Loydettiin myos aivan huippu kauppa, se oli tosi outo ja siella oli kaikkea aivan ihmeellista tavaraa myynnissa.
Kuudelta alkoi sitten TexasTech - Rice jalkapallo ottelu. Oltiin paikalla jo noin viiden aikoihin, mutta koko alue oli jo tupaten taynna ihmisia. Ihmiset olivat tulleet sinne asuntoautojen kanssa ja tyyliin leiriytyneet parkkipaikoille grillaamaan ja katsomaan telkkaria. Stadioni oli ISO ja taynna ihmisia. Valiaika show oli tosi hieno, kunnon jattimaiset orkesterit ja tanssiesitykset! TexasTech voitti ottelun reilusti :--)
Ajeltiin sitten kotiin ja kaytiin syomassa kunnon perinteisessa texasilaisessa ravintolassa matkalla.

Sunnuntai, sunnuntai, sunnuntai... oikeesti alan epaileen, etta mun muistissa on jotain vikaa! Hmm... Ainakin kaytiin kirkossa. Nyt muistan! Pelailtiin baseballia viereisella kentalla. Ja Laurus sai pallon suoraan silmaan. Oops, I didn't do anything. No ei, silla oli vaan vahan huono ajoitus. Ei siina sitten mitaan vakampaa tullut, pikku jalki vain.

Kouluviikko meni normaalisti, saatiin kyllakin 3 week grades!
Paras arvosana on 100. Sain kaikkea 90 ja 100 valilla. Miten niin koulu on helppoa taalla? Fysiikan kokeesta sain Suomessa 5puolen -> taalla 105/100. Niimpa.

Mitahan erikoista koulussa tapahtui..

-Tiistaina kaytiin Roosevelt high schoolilla FCCLAn kanssa (Family, Career and Community Leaders of America ;-D). Ajeltiin keltaisella koulubussilla sinne!

-Keskiviikkona koulun jalkeen kaytiin sanomalehtihaastattelussa Tonjen kanssa. Sunnuntain lehdessa on juttu + kuvat taman vuoden vaihtareista. Haha, saas nahda millainen artikkeli oikein tulee!

-Torstai aamuna, kesken historian tunnin tulee poliisi luokkaan ja pyytaa kaikki poistumaan kaytavaan. Huumekoira kavi haistelemassa kaikkien laukut yms.. No eikai ne sielta mitaan loytaneet. Kavivat myos kaikkien autoilla! Naille tama on ihan arkipaivaa, ite olin silleen VAU VAHA JANNAA :-D

-Torstaina kesken softball reenien, tuli yhtakkia tosi huono olo ja alkoi pyorryttamaan. Silmissa vaan vilisi mustia pilkkuja. No menin siina sitten akkia sisalle, enka pystyny vetamaan reenia loppuun. Olin koko illan ihan ihmeissani, etta mista ihmeesta se johtui. No tana aamuna syy taisi selvita - kuumetta. En pystynyt menemaan kouluun koko paivana.. Mahtavaa, jotenkin just mun tuuria tulla kipeaksi PERJANTAINA ja varsinkin, kun huomenna on YFU saapumisvalmennus! Argh.

haha, loysin koneelta pari aika hauskaa kuvaa:



The very first day. Miten niin olin vasynyt ja arsyyntynyt kun laukku ei tule ? :DD



Paniikki! Hiekkasurffausta :-D



Kuka arvaa mita tassa kuvassa tapahtuu ?

Saattaa olla aika outoa tekstia, kun kuumehouruissa kirjoittelen. Pahoittelen :D

Saana

lauantai 12. syyskuuta 2009

Huipulla tuulee

Yritan kirjoittaa lyhyesti !

Maanantaina kavin Texasin huipulla, kirjaimellisesti. Noustiin Guadalupe Peakille, korkeus 2800 metria, Texasin korkein kohta. Siina se paiva sitten menikin, kun ajomatka Lamesasta oli 3h yhteen suuntaan.






Tiistaina sitten takaisin koulun penkille. Illalla kaytiin hakemassa Drive-inista ruokaa ja vuokrattiin kunnon homppaleffa.

Keskiviikko iltaisin on kirkon jarjestama tyttojen prinsessakerho 1.-5. luokkalaisille. Hostaiti on yksi ohjaajista, joten mentiin Tonjen kanssa mukaan, katsomaan minkalaista siella on. Voi etta ne oli sopoja :-) Ne oli ihan innossaan kun kuulivat, etta ollaan toisesta maasta ja osataan puhua eri kielta.
Heti sen jalkeen oli seurakunnan nuortenilta. Syotiin ja juteltiin siella kaikkea.

Eilen oli Junior Varsityn jalkapallo ottelu. Arvaatte varmaan lopputuloksen. :D
Kaytiin myos salilla.

Tanaan oli koulussa kunnon testipaiva.. Huhhuh..
Lounastauolla vanhemmat haki meidat syomaan Mexicolaiseen ravintolaan, jossa oli kunnon buffet menossa. Oon vielakin ihan taynna.

Nyt pitaa menna herattamaan Tonje, koska lahdetaan tunnin paasta luokkakaverin luokse katsomaan leffoja ja pelaamaan wiita yms! Kiva nahda kavereita koulun ulkopuolella :--D

Huomenna otetaan Meranda mukaan ja lahdetaan Lubbockiin shoppailemaan ja katsomaan Texas Tech jalkapallo ottelua.

Have a nice weekend =),
Saana

p.s voiko sanoa, etta aika lentaa ??? Niinku time flies ??? No anyway, sita se tekee. Liian lujaa, voi kauhija ! Kohta huomaan, etta on kesakuu 2010 ja pakkaan laukkuja. Taytyy vaan yrittaa elaa hetkessa ja olla ajattelematta tuommosia :))
pps. Sain eilen postissa mun Texasin henkkarit ja naytan siina kuvassa aivan elaimelta !

maanantai 7. syyskuuta 2009

kaikennakosta

Oijoi taas pitais yrittaa muistella viime aikojen tapahtumia!

Koulussa tehdaan nykyaan joskus jopa jotain. Mutta aika harvoin :D
Yearbook kuvat otettiin viime viikolla, iiks. Softball treenit jatkuvat edelleen, on muuten aikamoista treenia..

Torstaina oli homecoming paraati, oltiin vahan myohassa Tonjen kanssa, niin ei keretty senior autoon, koska paraati oli jo alkanut. Hypattiin sitten randomilla vauhdista sophomorejen autoon, koska haluttiin osallistua paraatiin :-D Paraatin jalkeen oli peprally seuraavan paivan pelin takia. Peprallyn tarkoitus on siis nostattaa kouluhenkea ja kannustaa joukkuetta tulevaan peliin. Cheerleaderit esittelivat kuvioitaan ja tanssivat, siinapa se oikeastaan oli.. Myohemmin illalla oli bonfire party, jossa oli melkein koko koulu. Tykkasin kovasti! Siella oli iiiiso kokko ja kaikki vaan hengaili autojen lavoilla ja kuunteli musiikkia. Oli siella myos aikamoista draamaa joillain. huh huh.. Partyjen jalkeen lahdettiin Crystalin kyydilla car wash paikkaan, koska kaikki siirtyivat sinne. Jep, autopesulassa pyorittiin sitten vahan aikaa ennen ku lahdettiin kotiin.

Perjantaina oli homecoming! Meilla ei ollut tanssiaisia, niin oli vahan tylsa juttu. Oli pelkastaan homecoming ottelu, joka havittiin (heh). Mutta onpahan nyt homecoming koettu! Ja oikea tytto kruunattiin kuningattareksi =D

Lauantai aamuna reissuun, talla kertaa otettiin naapurin vaihtari mukaan. Kaytiin hiekkadyyneilla laskemassa semmosilla isoilla lautasilla, vai mita ikina ne onkaan. Siis niita mita kaytetaan kun lasketaan pulkkamakea :D Yritettiin myos surffata seisaaltaan, vaihtelevalla menestyksella..

Sen jalkeen mentiin Balmorheaan. Siella oli sellainen ISO "uima-allas", oikeasti se oli kylla jarvivetta, mutta se oli rakennettu uima-altaaksi. Se oli siis tosi syva ja siella oli kaloja + normaali jarven pohja. Snorklattiin siella melkeinpa 2h. Oli aika jees, vesi oli tosi kirkasta, niin naki selvasti pohjan ja kaikki kalat!
Illemmalla ajettiin sitten meidan yopaikkaan, se oli semmoinen 10 hengen huone hevosranchilla :D Oltiin hostaitin kanssa vasyneita, niin paatettiin jaada nukkumaan vahaksi aikaa. Tonje, Kamilla ja hostiska lahtivat ajamaan avaruuden katselu paikkaan, jossa on kaukoputkia yms. Tytot jaivat odottamaan sinne, kun iska lahti ajamaan takaisin hakemaan meidat - meidan kaikkien oli tarkoitus menna Star Partyihin, jossa olisi katseltu kaukoputkilla planeettoja ja tahtia.
Oltiin jo lahdossa ajamaan takaisin, kun huomasin, etta unohdin sukat sisalle. Juoksin hakemaan ne. Siina meni noin 20sekunttia. No eipa siina sitten mitaan, ajeltiin pari mailia, kun yhtakkia vahan matkan paassa ajovaloihin pamahtaa 5 peuraa. Oli siis pilkkopimeaa. Jarruteltiin siina sitten akkia ja jatkettiin matkaa parikymmenta metria kun PAM - viela yksi peura paatti ylittaa tien. Kerkesin vain nahda jattimaisen peuran paan ikkunassa. No tormattiin siihen sitten aika pahasti, auto ei ole kovin mukavan nakoinen enaa.. Moottori ylikuumeni, oikea ajovalo rikki, yksi ovista ei aukea ja pelti ihan rytyssa. Selvittiin onneksi saikahdyksella. Jos oltaisiin oltu 20sekunttia aikaisemmin liikkella, oltaisiin tormatty 5 peuraan ja siina olisi kaynyt tositosi pahasti. Niimpa niin, 20 sekunttia.
No tassa vaiheessa tytot olivat vielakin avaruuspaikassa, eika meidan puhelimissa ollut kuuluvuutta. Ajeltiin rikkinaisella autolla takaisin yopaikkaan ja paikan omistaja lahti iskan kanssa hakemaan tytot toisella autolla. Siina meni viikonloppu suunnitelmat vahan uusiksi sitten. Tanaan sitten ajeltiin suoraan takaisin kotiin. Jep, rikkinaisella autolla. No selvittiin kuitenkin matkasta kunnialla. Peura onnistui jotenkin rikkomaan ilmastoinninkin, joten oli vahan tukalaa kyytia. No pitaa olla positiivinen, auto kuitenkin kulki eteenpain.

Tanaan tuli perheen ensimmainen vaihto-oppilas Sveitsista visiitille 2 viikoksi.

Huomenna on Labor day, joten ei ole koulua :)



Saana

ps. lahettakkaa postia =)